De aandelenmarkten in New York zijn dinsdag in mineur gesloten. Winsten in de technologiesector bleken onvoldoende om verliezen bij banken en nutsbedrijven te compenseren.

De Dow-Jonesindex daalde 0,6 procent tot 18.011,14 punten en ook de S&P moest 0,6 procent terug, tot 2091,50 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq leverde 0,3 procent in tot 4994,73 punten ondanks flinke winsten voor Netflix en Google.

Richtingloze markt

,,De markt zoekt richting en lijkt die nog niet gevonden te hebben”, zei een handelaar. ,,De Fed liet eerder deze maand doorschemeren zich op te maken voor een renteverhoging in juni, maar daar wordt momenteel aan getwijfeld in de markt.”

Kort na de handelsaanvang bleek dat de verkoop van nieuwe woningen vorige maand met 7,8 procent is gestegen ten opzichte van januari. Voor de openingsbel was al bekendgemaakt dat de consumentenprijzen op hetzelfde niveau lagen als in januari.

Netflix wint

Aanbieder van internettelevisie Netflix won 3,1 procent na lovende analistenrapporten van de banken Barclays en Cantor Fitzgerald. Google (plus 2,2 procent) maakte bekend dat Patrick Prichette, die werd losgeweekt bij de bank Morgan Stanley, de nieuwe financieel directeur wordt van de internetgigant.

In de techhoek deden ook de socialenetwerksite Facebook, computerspelletjesproducent Electronic Arts en veilingsite eBay goede zaken met winsten van 1 tot 1,5 procent.

Bij de banken Citgroup en Bank of America liep het koersverlies op tot 1 procent. Vermogensbeheerders als Legg Mason en Franklin Resources ging het nog slechter af met verliezen tot 1,8 procent.

Geen belangstelling voor schalie-olieproducent

De absolute uitblinker in negatieve zin was Whiting Petroleum met een verlies van 19,5 procent. Het bedrijf, de grootste olieproducent op de zogeheten Bakken-schalievelden in North Dakota, zette zichzelf tevergeefs in de etalage. Nadat onder meer oliereus ExxonMobil geen interesse bleek te hebben om het bedrijf te kopen, besloot Whiting tot een aandelenemissie om zijn balans te versterken.

De euro werd verhandeld voor 1,0923 dollar, tegen 1,0918 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 0,1 procent tot 47,39 dollar, terwijl Brentolie 1,5 procent goedkoper werd op 55,10 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl